De randjes van mijn leven

In deze coronatijd word je platgegooid met adviezen hoe het leven het beste geleefd kan worden. Kennelijk hebben veel mensen behoefte aan tips. Is het leven dan zoveel anders dan een jaartje geleden? Ik heb geen recht van spreken: ik bezit geen winkel of bedrijf. Ik werk niet in de zorg en geef geen onderwijs aan 18-. Ook heb ik geen zieke familie of geliefden. Ik ben niet moederziel alleen. Ik lijd niet aan een depressie. Ik woon niet driehoog-achter in een volle stad.

Natuurlijk, het is wennen dat ik mijn werk grotendeels online moet doen. Dat bepaalde uitjes niet doorgaan. Dat ik mij graag zou willen onderdompelen in een mooi concert. Dat ik eerst een week in isolement moet voordat ik mijn hoogbejaarde ouders mag bezoeken. Dat ik niet aanwezig mocht zijn bij een bijeenkomst ter ere van een overleden vriend.

Toch is mijn leven in essentie hetzelfde. Alleen de randjes zijn anders.

Dit overdacht ik terwijl ik over de Deldense Es stapte. Wandelen is zo’n suggestie die je veel leest in de media. Het is buiten, veilig en geeft lichaam en geest lucht.

Dit jaar wandelde ik langs allemaal bloemen op de es. Gesponsord door de Vrienden van Twickel. Het landschap was hetzelfde. Alleen waren ook hier de randjes anders.

Tekst: Hiska Bakker
Illustratie: Barbara de Ruiter