Door Hiska Bakker – De eerste keer dat Maria aan mij verscheen, was wonderlijk. Het was op een sombere zomerdag, een paar jaar geleden. Ik had al een paar kilometer hardgelopen in het bos van Twickel en kwam vanuit een donker pad bij een open veldje, omzoomd door bomen. Ik keek omhoog in de hoop op een gat in het grijze wolkendek. En toen ontdekte ik Maria. Een stralend gezicht, open armen die zij naar mij uitstrekte, in witte jurk met lichtblauwe mantel. Zij was geschilderd op een paneeltje, gespijkerd in een oude holle boom. Zo hoog dat je haar gemakkelijk kon passeren zonder haar te zien. Daarom vond ik het bijzonder haar wèl te ontwaren, bijna alsof zij mij had geroepen. Inmiddels zijn er een paar artikelen in de krant en op internet gepubliceerd over deze katholieke vrouw in een omgeving waar je haar niet verwacht. Ondanks het feit dat de boom vermolmd is en op de nominatie stond om gerooid te worden, laat Twickel deze plek intact. Wie Maria heeft vastgenageld, is een groot geheim.

Toch zijn er andere ontmoetingen in het bos van Twickel die meer indruk op mij maken. Dat zijn die met reeën. Volgens Gert-Jan Roelofs, de beheerder bossen en natuurterreinen, zijn er zo’n 600 reeën op Twickel. Helft mannetjes, helft vrouwtjes. De vrouwtjes krijgen één à twee jongen per jaar, zodat het aantal groeit tot zo’n 1000. Door verkeersongelukken, jacht en ziekte blijft het totale aantal toch op ongeveer 600 reeën. Wat mij nu zo frappeert is dat ik die honderden reeën toch zelden zie tijdens mijn wekelijkse hardlooprondjes of wandelingen over Twickel. Het zijn schuwe en voorzichtige dieren. Ik ken inmiddels enkele van hun routes en als ik die kruis, probeer ik zo min mogelijk geluid te maken, mijn voeten zacht neerzettend op de grond. Soms heb ik sterk de indruk dat zij mij zien, ik hen niet.

Maria is vastgenageld aan het hout en ik weet dat ik haar altijd kan vinden. De onzekerheid of ik een ree zal ontmoeten, maakt het juist zo bijzonder. Als ik er eentje tref, staren hun grote ogen mij aan. Even. Dan springen zij weg. Een klein wonder.