Op 8 ,9 , 15 en 16 april waren de VriendenDagen. Elke dag reden we met een volle bus naar onze bestemming. Totaal 201 deelnemers. Een groot succes dus. Hieronder een persoonlijke indruk van Hiska Bakker
Op 15 april, de derde dag dat de Vrienden van Twickel naar Schloss Clemenswerth reisden, ging ik mee. Om half 9 werd de bus in Delden uitgezwaaid door leden van de activiteitencommissie en het bestuur en reden we naar het Lähdener Hof in Emsland waar koffie en fantastisch veel soorten Kuchen gereed stonden. Vlakbij was de Hüvener Mühle, een angstvallig scheefgezakt maar stevig bouwwerk dat bestond uit een watermolen uit 1532 (gerenoveerd in 1802) waar in 1851 een windmolen bovenop was gezet. Een wonderlijk bouwwerk dat begin deze eeuw echter danig in verval was geraakt. De omringende gemeenschap zette een actie op en met steun van jong en oud werd de molen in 2006 opnieuw ingewijd. Met terechte trots lieten de twee rondleiders de molen, de techniek en het uitzicht vanaf het spekgladde plankier op 15 meter hoogte zien. Ook hier werden we vriendelijk uitgezwaaid, ditmaal door de twee gidsen.
Schloss Clemenswerth bestond uit een achtkantig jachtslot met rondom acht gebouwtjes en acht zichtassen die tot ver in het landschap van gras en bossen leiden. Deze stervorm bleek een vernuftige stedenbouwkundige opzet: het voelde aan de ene kant geborgen, aan de andere kant ervoer je ook de weidsheid van de ruimte rondom. Na een warme lunch in de Schlosskeller bezochten we het jachtslot, waar we met slofjes aan over de marmeren vloer gleden. Een barok gebouwtje dat eigenlijk tamelijk klein was. Architect Schlaun had echter slimme bouwkundige trucjes uitgehaald waardoor het geheel groter oogde. Ook het kerkje was heel barok: overal geschilderde engeltjes, grillig beeldhouwwerk en een prachtig mini-orgeltje in de hoogte. Mijn mede-reisleider Marcel Klieverik barstte plots uit in Byzantijns gezang waarmee hij de prachtige akoestiek treffend liet horen. In het kloostertje ernaast woonde nog één Kapucijner monnik. Daarachter bleek nog een fraaie tuin te liggen met enorm hoge, in vorm gesnoeide heggen en een Gloriette, een klein open gebouwtje.
Terwijl een bruidspaar het slot in beslag nam, vertrokken wij wederom naar de Lähdener Hof voor koffie en de rest van de Kuchen. De uitermate vriendelijke gastvrouw wuifde ons ook weer uit. Na enige omzwervingen bracht onze buschauffeur ons weer terug naar Delden waar leden van de activiteitencommissie ons met veel gewuif begroetten.
Iedereen vond het een geslaagde dag met een mooie mix van ambachtelijke molen, vorstelijk kasteel en hausgemachte Kuchen…