[wpcol_1half id=”” class=”” style=””]

Het verhaal achter de executie van Maria en Ursula. Het is in Twente, en onder de Vrienden van Twickel algemeen bekend dat de freules Maria en Ursula van Beckum door de toenmalige heer van Twickel, Goossen van Raesfelt, in 1544 veroordeeld (moeten) worden tot de brandstapel.

Jan van Beckum ging in zijn presentatie in op de relatie tussen het geslacht van Beckum en kasteel Twickel die verder teruggaat in de tijd. Daarvoor neemt hij ons mee naar de 14e eeuw en laat zien hoe het uiteindelijk zover heeft kunnen komen dat de freules door een edelman uit het eigen netwerk worden terechtgesteld.

Wat zijn de reacties in de omgeving zijn geweest? Heeft deze actie de positie van Raesvelt versterkt?

Het geslacht Van Beckum werd door deze executie praktisch uitgeschakeld, maar door een list van de echtgenoot van Ursula, ook Jan van Beckum geheten, wordt de eer van de familie gered.

Het verhaal van de Freules van Beckum werd nog niet eerder in deze context behandeld. Bovendien laat de presentator tegen het eind van de avond zien hoe de tijd alle wonden heelt en maakt hij de cirkel rond: als naamgenoot van dit Twents geslacht èn als Vriend van Twickel geeft hij op historische grond een frisse kijk op een stukje Twentse geschiedenis.

[/wpcol_1half][wpcol_1half_end id=”” class=”” style=””]

De lezing was een groot succes, meer dan 200 belangstellenden vulden het afgeladen Hoogspel.

Hieronder volgt het korte verslag opgesteld door Harry Meijerink:

Op 24 februari j.l. hadden we onze voorjaarslezing. Dit keer was als spreker uitgenodigd de heer Jan van Beckum. Jan en Maria van Beckum hadden gemeenschappelijke voorouders.
Voor een overvolle zaal in het Hoogspel vertelde hij het verhaal achter de veroordeling en executie van de freules Maria en Ursula van Beckum.
De toenmalige heer van Twickel, Goossen van Raesfeld, gaf om twijfelachtige redenen graag gehoor aan het verzoek van Maria van Hongarije om de “Wederdopers” het zwijgen op te leggen en hen te berechten wegens godslastering.
In 1544 werden de freules veroordeeld tot de brandstapel. Voorafgaande aan de executie werden zij gevangen gezet in kasteel Twickel.
In aansluiting op de lezing verraste journalist Jan Haverkate de heer van Beckum met het aanreiken van de letterlijke tekst van een brief van de heer van Twickel aan de toenmalige familie van Beckum. Daarin verklaarde van Raesfeld dat hij slechts gehandeld had in opdracht van de toenmalige regenten onder aanvoering van Maria van Hongarije.

Al met al was het een bijzonder geslaagde avond met heel veel informatie over de geschiedenis van vroegere bewoners van kasteel Twickel in relatie met andere adellijke families in Twente.

[/wpcol_1half_end]