Windturbines in ons Twickelse bos; het is twee voor twaalf!

Begin april kwam het bericht in de lokale media naar buiten dat de gemeenten Hof van Twente, Hengelo, Borne en Haaksbergen een akkoord gaan sluiten over de plaatsing van windturbines. De gemeenten voldoen daarmee aan het beleid dat ze opgelegd is door de provincie en daarmee is de kans op vier windturbines van 270 meter hoog in Twickel nog nooit zo groot geweest.

Waarom voelen de gemeenten de noodzaak om deze keuze te maken? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst de context schetsen waartoe de gemeenten gedwongen worden. Vanuit de landelijke overheid is een doelstelling neergelegd hoeveel energie opgewekt dient te worden uit windenergie. Dat besluit ligt vast. Dus het beleid kan niet meer omgedraaid worden naar andere energievormen. Vervolgens heeft de landelijke overheid de doelstellingen per provincie aangegeven en opdracht gegeven aan de individuele provincie om zelf de doelstelling in te vullen. Dus niet om te kijken OF het kan, maar WAAR het kan. “Nee” is geen optie.

De provincie heeft dit impopulaire besluit vervolgens neergelegd bij de gemeenten. De gemeenten werden eerst gedwongen een doelstelling uitspreken en dat ligt vast. De gemeenten moeten vervolgens mogelijke gebieden gaan aangeven bij de Provincie. Kort door de bocht, dit is om verschillende redenen niet gedaan door de gemeenten.

De gemeenten hebben in principe hun kans gehad. Nu ligt het besluit bij de provincie. Er komen hoe dan ook windturbines in Twente. Momenteel kijkt de provincie waar de windturbines kunnen staan. Vele protesten veegt men van tafel onder het “not in my backyard” principe (zoals ze het zelf noemen). Dat speelt natuurlijk overal en bij iedereen. Dus zomaar een zienswijze indienen zonder onderbouwing van bijvoorbeeld tegenstrijdige wetgeving heeft op voorhand al geen kans van slagen. Het beleid is zo ingericht dat je eigenlijk geen kans krijgt om tegen te stemmen. Tegenstrijdig beleid van de overheid zelf kan bijvoorbeeld wel voor afstel zorgen.

Waarom willen wij dit als bestuur aan u vertellen? Het bestuur van de Vrienden Van Twickel staat achter de doelstellingen van de energietransitie om de landelijke overgang van energieopwekking uit fossiele brandstoffen naar energieopwekking uit andere bronnen te realiseren. Echter, de invulling van de maatregelen die momenteel genomen worden stellen wij ter discussie.

Doel van de energietransitie is om het klimaat en daarmee de natuur te redden, maar de huidige invulling van het beleid gaat ten koste van de lokale natuur. Natuur en klimaat gaan hand in hand. Waarom wordt er geen aandacht besteed aan de effecten van windturbines op de natuur?

Als gekeken wordt naar de doelstellingen van onze vereniging en de natuur op en rond het landgoed verbaast het ons dat uitgerekend Twickel is aangewezen voor de plaatsing van windturbines van 270 meter hoog, zonder dat ook maar enig onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de natuur in en rondom Twickel.

Vlakbij de windturbines ligt een waardevol vogelbroed- en retentiegebied waar sinds enkele jaren de kraanvogel zich weer laat zien. De das die nagenoeg uitgeroeid was in Nederland heeft in Twickel inmiddels vele dassenburchten gebouwd. Kwetsbare dieren zoals de kamsalamander gedijen in de poelen rondom het aangewezen gebied. Zelfs de otter is teruggekeerd op het landgoed. Hoe wordt deze flora en de fauna beschermd zonder dat er ter plaatse een flora-en faunaonderzoek wordt uitgevoerd?

Naast het doen van onderzoek naar de aanwezige flora en fauna in de directe omgeving vinden wij dat de Rijksoverheid duidelijke criteria dient te ontwikkelen om de landelijke inpasbaarheid van windturbines te kunnen toetsen in relatie tot cultuurhistorische en natuurwaarden.

Het bouwen van hoge windturbines op gevoelige plekken zou ons inziens haaks staan op de eigenlijke doelstellingen waarvoor windturbines geplaatst worden; behoud van de natuur. Blijf zoeken naar alternatieven. De Nederlandse overheid kan zich momenteel niet permitteren om, naast de toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen, nog een hoofdpijndossier te creëren vanwege kortzichtige besluitvorming door wederom de belangen van één zijde te behartigen.

Wij zijn ons zeer bewust van de noodzaak die leidt tot keuzes binnen de energietransitie. Echter niet alles kan overal. En al helemaal niet in Twickel,waar de natuur zich aanwijsbaar thuis voelt en momenteel volop ontwikkelt. De windturbine is één van de vele middelen om een doelstelling te halen, geen doelstelling op zich.

Twickel is een petitie gestart. U kunt hier tekenen; velen zijn u al voor gegaan! https://tegenwindtwickel.petities.nl

Uiteraard wordt het delen van ons bericht op social media gewaardeerd. Ziehttps://www.facebook.com/profile.php?id=100079479249936

Op LinkedIn kunt u ook het bericht delen via de pagina van Twickel: https://www.linkedin.com/posts/stichting-twickel_houd-de-unieke-natuur-op-landgoed-twickel-activity-7188493842382299136-WJhr?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Daarnaast zijn er de komende weken twee bijeenkomsten. Op maandag 6 mei om 19.30 uur nodigt de Stichting Duurzame en Leefbare driehoek Hengelo, Delden en Borne u van harte uit om aanwezig te zijn. Zie onderaan dit bericht de volledige uitnodiging. 

Op 14 mei is er een politiek beraad in Borne waarbij dit onderwerp op de agenda staat. Stichting duurzame en leefbare driehoek Hengelo, Delden, Borne grijpt dit moment als laatste strohalm aan om te protesteren en roept iedereen op om op 14 mei om 19:00 uur op het plein voor het gemeentehuis te verzamelen om te demonstreren tegen het ondertekenen van geen bezwaar tegen windmolens. Daarnaast kan men zich aanmelden voor het inspreken tijdens dit beraad. Dit kan door een mail te sturen naar griffie@borne.nl.image.png