De derde boerderij in Twickeler land die centraal stond op 13 mei was Landerij De Bunte. Een volledig natuur-inclusief bedrijf van 42 hectare dat met veel passie gerund wordt door Corney Niemeijer en zijn vrouw Gerarda van Merkerk.
Een zeer interessante ochtend op volgens mij het meest idyllische plekje van Oele.
Het bedrijf – dat vanaf 0 is opgebouwd – heeft 180 Noord Hollander stamboek schapen, daarnaast hebben Corney en Gerarda paarden en honden. Bovendien geven zij ook workshops & lezingen gericht op natuur-inclusieve landbouw. Corney is met recht een kartrekker van de natuur-inclusieve landbouw in Nederland. Hij is o.a. voorzitter van het Agrarisch Collectief Midden-Overijssel. Belangrijke taak van dit collectief is om met zo’n 300 leden de regeling Natuur – en landschapsbeheer uit te voeren zodat de gronden zo beheerd worden dat het een geschikt leefgebied is en wordt voor kwetsbare boerenlandsoorten. Daarnaast is al de tijd en energie die Corney en Gerarda in het bedrijf stoppen niet onopgemerkt gebleven. Het Ministerie heeft hen aangewezen als een van de 24 demobedrijven van Nederland op gebied van natuurinclusieve landbouw.
De aanwezigen werden ontvangen met koffie/thee en een lekker gebakje in de prachtig verbouwde vergaderlocatie in de boerderij. Corney liep heerlijk soepel door zijn verhaal ondersteund met een professionele PowerPoint presentatie. Alle facetten van de bedrijfsvoering werden toegelicht maar ook ging men de diepte in wat nu precies pachten op Twickel betekent. De voors en tegens werden onderbouwd belicht.
De aanwezigen liepen een ronde met uitzicht op prachtige struweel tussen weg en weide, kruidenrijk grasland met een natuurlijk reliëf en mooie herstelde houtwallen. Het grasland werd hier en daar ook nog een beetje vergeleken met het grasland van de buren. Ook werd er in zijn verhaal duidelijk hoeveel werk ze hebben gehad aan het herstellen van grondwaterstanden maar ook afvloeiing en waterbergend vermogen van de bodem kwamen ter sprake. De laatste uitdaging is nog om de eigen schapen te laten grazen in een aangrenzend heideterrein van Twickel.
Het streven naar optimaal, niet naar maximaal, niet gericht op de wereldmarkt maar meer op het bieden van toegevoegde waarde, focus op biodiversiteit en dierenwelzijn; dat zijn de punten waar het hier op deze boerderij omgaat waar ecologie en economie uiteindelijk hand in hand gaan en je steeds ‘minder’ hoeft te doen als boer, namelijk alleen maar het ritme van de natuur volgen.
Jorieke Adolfsen