Op vrijdag 13 januari werd in het kader van ons jubileumjaar een bijzondere natuurwerkochtend gehouden. De Vereniging Vrienden van Twickel, Stichting Twickel, Meerbomen.nu Hof van TwenteHofpower en basisschool Magenta hebben de handen ineengeslagen om op deze ochtend jonge bomen te oogsten én elders te planten om zodoende bij te dragen aan landschapsherstel op het landgoed. Hier ging het in het bijzonder om het herstellen van een houtsingel die een ecologische verbinding maakt met bestaande houtsingels.

Het was een leerzame en leuke ochtend met ‘jong en oud’ in het veld. Ook vanuit de gemeente Hof van Twente was er belangstelling: wethouder Harry Scholten hield een toeziend oog bij het rooien van de bomen. Bosbaas Jasper de Groot en bestuurslid van de VVT Sander Prinsen instrueerden de kinderen waarna deze aan de slag konden.

De hardwerkende kinderen van groep 6 en 7, leerkrachten en vrijwilligers van de Vrienden van Twickel hebben een enorm resultaat neergezet. Er zijn maar liefst 300 boompjes geoogst op het landgoed en geplant op Erve Pierik, waar de melkveehouderij van Berrie Jansen actief is.

Een jongen uit groep 7 koesterde zijn geoogste boom en markeerde deze met een rood touwtje om de boom ook zelf te kunnen planten in de houtwal. Slim en zorgzaam! Daarnaast hebben de kinderen meegedaan aan de bomenquiz van Hofpower. Hoeveel water drinkt een boom? En drinkt deze ook in de winter? Wat groeit er niet aan een boom? Een krent? Een rozijn of een vijg? Op al deze vragen weten de kinderen nu het antwoord. Gelukkig was er ook tijd voor ontspanning want voor de ‘koude snoetjes’ was er heerlijke chocolademelk en lekkers. Het ging vooral om bewustzijn bij de jonge generatie, educatie en verbinding tussen jong en oud. Met deze unieke manier van werken zorgen we samen voor een verhoging van de biodiversiteit én meer bomen in Hof van Twente.

Wij hopen natuurlijk dat het rode lintje de komende 30 jaar aan de boom blijft zitten zodat de jongen uit groep 7 zijn kinderen later kan vertellen dat papa deze mooie grote boom geplant heeft!

Voor meer foto’s: kijk bij onze fotoalbums.