Bericht bij computeranimatie windturbines

De algemene ledenvergadering van de Vrienden van Twickel werd op 2 juni gehouden in het ApartHotel Delden. Vanwege de coronabeperkingen waren er 30 leden fysiek aanwezig. De vergadering kon ook digitaal worden gevolgd. Hiervan werd gebruik gemaakt door ca 40 leden.

Na negen jaar lid te zijn geweest van het bestuur trad Eduard van Emmerik af. Hij was 6 jaar voorzitter. Eduard: “Ik heb de afgelopen jaren mogen ervaren dat het heel mooi en bijzonder is om je in te zetten voor een uniek landgoed als Twickel. En het is de moeite waard om je voor dit prachtige culturele erfgoed in te zetten”.
Monique Poessé werd met Algemene stemmen gekozen tot zijn opvolger. Monique draait al twee jaar mee in het bestuur en heeft goed kennis kunnen maken met de gang van zaken binnen de vereniging. Het verslag van de vergadering zal binnenkort op de website worden gepubliceerd.
Na de pauze gaf de rentmeester, de heer Egbert Jaap Mooiweer een interessante lezing over de ontwikkelingen op Twickel. Hij werd ingeleid door mevrouw Elisabeth Beelaerts, lid van het bestuur van de Stichting Twickel. Een belangrijk onderwerp is de energietransitie. Zowel Twickel als de Vrienden van Twickel maken zich grote zorgen over de plannen om 210 tot 240 hoge windturbines te plaatsen bij de grenzen van het Landgoed. Dit is een ernstige aantasting van het cultuurlandschap. Het betreft de plannen bij het knooppunt Buren in de A1/A35 en de plannen van de gemeente Hengelo, die in een vergevorderd stadium zijn. Niet alleen de omwonenden, maar ook Stichting Twickel, zijn beducht voor overlast en natuurschade.
In de computeranimatie wordt een visualisatie gegeven van wat het betekent als deze enorme hoge structuren daadwerkelijk gebouwd worden. De windturbines zijn vanaf een grote afstand te zien en ontsieren het landschap.

Klikt u op de link om de animatie te bekijken: Computeranimatie Windturbines bij Twickel