Verscholen in het Twickelse bos ligt het natuurreservaat ‘het Breeriet’.
Op zaterdag 2 juni organiseerden de Vrienden van Twickel, exclusief voor haar leden, een excursie naar het Breeriet, dat niet vrij toegankelijk is. De Breeriet ligt in het dal van de Oelerbeek. In de middeleeuwen is de Oelerbeek vergraven voor het verkrijgen van een hoogteverschil om zo de benedenstrooms gelegen Noordmolen te laten draaien. Hierbij is de Breeriet ingesloten, werd de afwatering onmogelijk en ontstond er een moeras. Aan deze situatie dankt het park zijn naam. In 1846 koopt J.D.C. baron van Heeckeren De Breeriet. In 1871 laat hij de landschapsarchitect de heer L.P. Zocher een ontwerp voor de aanleg van een 28 hectaren groot landschapspark maken. In 1872 gaat de schop in de grond om een vijverpartij uit te graven die het drassige terrein moet ontwateren. In de vijvers vestigen zich een reigerkolonie. De Breeriet is natuurreservaat sinds 1895, een rustgebied waar dieren zich overdag kunnen terugtrekken. Het  herbergt bijzondere boom- en plantensoorten.

We werden rondgeleid door Jan Holtslag, oud jachtopziener en medewerker bosbeheer van Twickel. We bezochten het prachtige natuurreservaat in 2 groepen van twintig personen. Eén ’s morgen en een  ’s middags. De grootte van de groep was beperkt om de rust in het gebied de handhaven. Het was prachtig weer en we hebben genoten van de ongerepte natuur en de bijzondere vegetatie.