Vrijdag 5 en zaterdag 6 april 2019 waren de jaarlijkse Vriendendagen. Twee keer over een volle touringcar bracht ruim 145 Vrienden naar kasteel De Haar te Haarzuilens. Op de tweede dag moest zelfs een dubbeldekker worden ingehuurd.

Kasteel De Haar (vroeger Het Huys te Haer) is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste kasteel van Nederland. In 1890 erft baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar het zwaar vervallen domein De Haar. Hij besluit tot herbouw van dit familiekasteel, als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen. Samen met zijn vrouw, de puissant rijke barones Hélène de Rothschild, neemt hij de meester-architect Pierre Cuypers in de arm, bekend van het Rijksmuseum en Centraal station in Amsterdam. Cuypers maakt van De Haar een waar “Gesamtkunstwerk”, met behoud van oorspronkelijke indelingen. Cuypers kon zich helemaal uitleven. Geld speelde geen rol. De centrale hal heeft veel weg van een kathedraal in neogotische stijl, opgesmukt met een bonte verzameling antiek. Het doet allemaal een beetje overdreven en gekunsteld aan. De familie gebruikte het kasteel tot in de jaren 80 van de vorige eeuw voor ontvangsten van ‘de groten der aarde’. Het kasteel bevat 20 prachtige appartementen. Naast Brigitte Bardot logeerden er beroemdheden als Yves Saint Laurent, Gregory Peck, Joan Collins en Roger Moore.

Het naastgelegen dorp Haarzuilens heeft een sterke relatie met het kasteel en het geheel valt onder beschermd dorpsgezicht.  De Vrienden hadden een geweldige dag en waren na afloop heel enthousiast. “Je kwam ogen tekort” was één van de vele reacties. Na het bezoek werd het gezelschap onthaald op een aangeklede lunch in het dorp.