Op de jaarlijkse Vriendendagen, vrijdag 20 en zaterdag 21 april, waren we te gast op landgoed Hackfort bij Vorden. Het  landgoed is eigendom van Natuurmonumenten.
Hackfort is een kleinschalig, oud agrarisch landschap rondom het gelijknamige kasteel, dat in een parkbos ligt met beek en moestuin, genaamd de Hof van Hackfort. De oude padenstructuur met kleurrijke tapijten van stinzenplanten is in oude luister hersteld. Er groeien weer ‘vergeten’ boerenbloemen, groenten en fruitbomen. Het kasteel wordt momenteel gerestaureerd en is officieel niet toegankelijk voor bezichtiging. Maar we hadden geluk want we mochten toch binnen kijken. Het staat helemaal leeg. Dat maakte het wel apart en kwamen de ornamenten prachtig uit.

Boskamers
Toen de woekerende braamstruiken werden weggehaald, kwam de structuur van de vroegere tuin bloot te liggen. Hier waren voorheen ‘boskamers’ waar de kasteelheren fazanten hielden voor de jacht. Onderling waren ze verbonden door lindelanen. Natuurmonumenten reconstrueert de oude tuin zo veel mogelijk. De Watermolen is gerestaureerd en wordt weer gebruikt om graan te malen.

Op beide dagen hadden we een volle bus met 56 mensen. Het was heerlijk weer met zomerse temperaturen. De tuinen waren prachtig, vol met bloeiende stinzenplanten. De lunch in het bezoekerscentrum was heerlijk. Op de terugweg bezochten we nog de ruïne van kasteel Nettelhorst bij Lochem met het prachtig gerestaureerde bouwhuis. Ter afsluiting aten we appeltaart in de prachtige 200 jaar oude uitspanning ‘de Viersprong’ bij kasteel Westerflier vlakbij Diepenheim. Het waren geslaagde “zomerse” Vriendendagen, maar wel in het voorjaar!

[layerslider id=”3″]