120 mensen waren aanwezig  bij de voorjaarslezing ‘Met Twickel aan Tafel‘ op woensdag 10 februari 2016 in Café Restaurant ’t Hoogspel,  Ambt Delden. Deze boeiende  lezing werd gegeven door één van de vrijwilligers van Twickel: Marianne Bernelot Moens.

Eind 2014 werd het receptenboekje ‘Met Twickel aan tafel’ uitgegeven door de Stichting Twickel. Dit boekje werd samengesteld door Marianne Moens en Marion Zwiers, met foto’s van Mark ter Horst. Recepten van nu van medewerkers, pachters en vrijwilligers werden erin verwerkt.
Maar ‘Twickel’ gaat al eeuwenlang aan tafel. Hoe ging men aan tafel en wat zou men gegeten hebben? Hoe was de eetcultuur in de verschillende periodes? Wat voor gebruiksvoorwerpen zijn er nog op Twickel en wat stond er bij verschillende gelegenheden op het menu.

Marianne Moens gaf ondersteund door een prachtige PowerPoint-presentatie een levendig beeld hoe vanaf de middeleeuwen (de Van Twickelo’s, 14/15 e eeuw), via de 16e eeuw (de Van Raesfelts), de 17/18 e eeuw (de Van Wassenaers), tot in de 19/20ste eeuw (de van Heeckeren-Wassenaers)  getaefeld werd op Twickel, door de adel en aan de Europese hoven. Zelfs de tafelgewoontes van de laatste eigenaresse van Twickel, barones Marie van Heeckeren-Wassenaer, die in 1975 overleed kwamen aan bod.
In de middeleeuwen werd al het eten tegelijk op tafel gezet en was een maaltijd van 10 gangen met 20 gerechten per gang geen uitzondering. Vanzelfsprekend duurde zo’n maal bijna de hele dag en moest er regelmatig gepauzeerd worden. Bestek was er niet. Iedereen moest zijn eigen gerei meenemen. Pasteien met verrassingsinhoud waren zeer in trek. Er zat zelfs een hele muziekkapel in een pastei. Bij het eten werd veel wijn en bier gedronken. Die dranken waren van alle tijden omdat water niet gedronken kon worden vanwege de ziektekiemen. Pas in de 17e eeuw werd thee geïntroduceerd uit het verre oosten. Dat had een enorme impact op het alcoholgebruik. Vele bierbrouwerijen gingen failliet. In de loop der eeuwen werden de maaltijden onder invloed van het calvinisme minder uitgebreid, maar wel in vele gangen achter elkaar opgediend. Ook werd het bestek steeds uitgebreider. Voor elk gerecht was er apart bestek. De menukaart werd in de 19 e eeuw geïntroduceerd. Een paar mooie voorbeelden werden getoond. De vrouwelijke bewoners van Twickel hielden vanaf de 18/19e eeuw receptenboekjes bij met hun favoriete recepten. Hiervan zijn enkele fraaie exemplaren bewaart. Hoe de maten en gewichten te interpreteren? Wat dacht u van een lood, een wigje, een kop en een kommetje? Tijdens de lezing werden koekjes geserveerd die volgen de oude recepten waren gemaakt door enkele leden van de Activiteiten Commissie. En ze waren heerlijk.

Het was een bijzonder geslaagde avond en het was nog lang onrustig rond het Hoogspel

bestek