24 botanische tuinen, waaronder ook Twickel, organiseren vanaf 22 mei (Wereldbiodiversiteitsdag) samen één tentoonstelling: Beschermde Planten. De tuinen laten zo via de verhalen van de planten hun stem horen over het belang van biodiversiteit. Twickel is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). In deze tuinen worden plantencollecties van onschatbare waarde beheerd, waaronder planten die in de natuur in hun voortbestaan worden bedreigd. Prachtig, levend erfgoed.
In elke tuin worden een aantal planten of bomen uitgelicht met een felrode lijst omdat ze op een Rode Lijst van bedreigde planten staan. Op Twickel zijn bij 9 kwetsbare of bedreigde boomsoorten ‘lijsten’ geplaatst. In de Landgoedwinkel  is een fraaie catalogus met plattegrond en wetenswaardige toelichting gratis te verkrijgen om uw wandeling langs deze bomen te begeleiden.

Beschermde Planten,  24 tuinen, 240 planten, 1 tentoonstelling, waaronder in het huispark van kasteel Twickel is te zien vanaf 22 mei tot einde seizoen.
Zie voor de openingstijden www. twickel.nl

Afbeelding hieronder:
Een van de negen bomen die in het huispark van Twickel worden ‘uitgelijst’ is de Okkernoot (walnoot,Juglans regia L. Juglandaceae /Okkernootfamilie). De okkernoot is geliefd om haar vruchten en kan een hoogte tot 30 meter bereiken. De boom komt van oorspong uit Centraal-Azië en is in de 4e v.Chr. door Alexander de Grote verspreid richting Europa. In het wild wordt de walnoot thans bedreigd door te intensieve verzameling van de noten, houtkap en overbegrazing.

Okkernootboom, Twickel

 

.