Net als in 2013 was er weer een korte fietstocht maar nu langs drie Twickeler molens met rondleiding.

In twee groepen van 2 x 25 enthousiaste vrienden bezochten we  de Noordmolen in Ambt Delden, de Oelermolen in Oele en de houtzaagmolen bij Carelshaven:

  • De 650 jaar oude Noordmolen: In mei 1347 kocht Herman van Twickelo de aan de Azelose beek liggende Noordmolens. Toen stond tegenover de huidige oliemolen een korenmolen. Deze is in 1831 afgebroken. Sinds mei 1990 houden vrijwilligers de molen in bedrijf.
  • Ook de Oeler watermolen werd bezocht. Deze molen staat bij de stuw die ooit de grachten van de vroegere havezathe Oldemeule op peil hield. Het huidige molengebouw dateert uit 1690 en is opgetrokken in vakwerk met gedeeltelijk bakstenen wanden en gedeeltelijk een planken bekleding.
    Bij de Oelermolen was er een pauze ingelast met warme koffie of thee en heerlijk gebak, dat door Gerda en Veronie was gebakken en dat met veel smaak en complimenten werd verorberd.
  • De derde molen, die we bezochten was de Houtzaagmolen die in opdracht van Carel George Graaf van Wassenaer Obdam werd gebouwd. Ruim 200 jaar is hier hout gezaagd totdat in 1975 de zagerij een nieuw gebouw in gebruik nam. In de oude Houtzaagmolen wordt niet meer op commerciële basis hout gezaagd maar men kan nog wel laten zien hoe in de loop der eeuwen dikke bomen tot planken werden gezaagd.

Het was een mooie heldere ochtend, maar aan het einde van de tocht konden sommigen een nat pak vanwege een hevige stortbui niet ontlopen. We kregen heel veel leuke reacties. Vooral de toelichtingen bij de zeer deskundige rondleidingen werden zeer op prijs gesteld. Alle molens worden gerund door vrijwilligers. Volgend jaar misschien weer een andere fietstocht. Voor meer informatie over de molens verwijzen we u graag naar de websites: De Twickeler Houtzaagmolen en De Noordmolen-Twickel en de Oelermolen

Zie hieronder een foto-impressie. Klik op één van de tegels voor de diashow