Woensdag 6 november 2013, ‘t Hoogspel, Bornsestraat 1, Ambt Delden.  De auteurs: Aafke Brunt, archivaris van Twickel en Jan Haverkate, journalist en redacteur Lucia den Ouden gaven een presentatie over dit nieuwe boek, dat op  31 augustus 2013 werd gepresenteerd tijdens de viering van het 60-jarige bestaan van de Stichting Twickel:

“Twickel, een  historische reisgids”
Wandelen|Historie|Architectuur|Bewoners|Tuinen|Kunstschatten|Landschap|Delden

De Umfassungsweg heeft een groot aantal nieuwe bezoekers naar Twickel geleid. Voor hen, maar ook voor vrienden van het landgoed hebben Jan Haverkate en Aafke Brunt een gids samengesteld. In dit boek beschrijven zij de verschillende landschapstypen langs het pad. Aan de hand van korte teksten, veel foto’s, kaarten en tekeningen verklaart het boek het ontstaan van de omgeving op basis van de meest recente gegevens. De nadruk ligt op de geschiedenis van de objecten die wandelaars langs en nabij de Umfassungsweg kunnen waarnemen. Maar ook de flora en de fauna komen aan de orde. Het boek is bedoeld als naslagwerk, maar ook als geschiedenisboek voor thuis. Het is een toegankelijk boek over Twickel in heden en verleden. De gids beschrijft hoe de verschillende bewoners Twickel in de loop van bijna zeven eeuwen hebben uitgebreid tot het meer dan 4.000 hectare grote landgoed dat het nu is. De gloriejaren komen aan bod, maar ook de periode dat de adellijke bewoners van het huis Twickel het moeilijk hadden. Opmerkelijke gasten komen voorbij, evenals bijzondere bewoners. De tuinen, het Twickelerbos, de essen, veldgronden en boerderijen ontbreken natuurlijk niet.

Aan de hand van verrassende foto’s  en kaarten vertelden de auteurs ons op deze avond over hun vele nieuwe inzichten, zoals het feit dat het huis Twickel veel ouder is dan tot dusver werd aangenomen. De fundatie van de zuidvleugel en het L-vormige deel links van de hoofdingang blijken uit de 15e eeuw te stammen. Maar ook dat de bedding van de Oelerbeek in de 13 e eeuw is verlegd om de Noordmolen beter te voorzien van water en dat de Twickelervaart is aangelegd in de oude bedding.
Jan Haverkate vertelde ons uitgebreid over de geschiedenis van het huis. Aafke Brunt nam ons aan de hand van plattegronden, oude kaarten en veel foto’s mee door de tuinen, het landgoed en haar directe omgeving, waaronder Delden, de stad waarmee Twickel nauwe banden heeft. 

Het was een bijzonder geslaagde avond, die uitliep vanwege de vele vragen. Er waren zelfs vragen over onderwerpen die niet in het boek staan.

Onderstaande foto’s werden door de Stichting Twickel welwillend ter beschikking gesteld.