bezoek aan Heidegoed ‘t Kluenven, Rotersweg 44, Beckum op Woensdagmiddag 29 augustus 2012
Aan deze excursie werden door ruim negentig mensen meegedaan. Eigenlijk was het maximum 60 personen. Maar met enige improvisatie door de activiteitencommissie kon iedereen toch meedoen. Het was gelukkig prachtig weer en iedereen was verrast door de prachtige oud-fabrikantenwoning van de familie Westendorp, die zo mooi verscholen ligt achter de bosschages aan de Rotersweg. Het huis ziet uit op een prachtig heideveld en het Kluenven. De familie heeft veel moeite gedaan om het huis zo authentiek mogelijk te restaureren, maar heeft de zolder voorzien van een bijzonder fraaie passende uitbouw die als uitkijkpost dient. Daardoor heeft het huis meer allure gekregen en iets excentrieks.
Voor liefhebber van charmante architectuur, Twentse natuurschoon en actief genieten is het heidegoed ’t Kluenven bijzonder aantrekkelijk. Een typisch heideven tussen zandruggen. ’t Kluenven is sinds 1938 gerangschikt als NSW- landgoed. Voor informatie over het Kluenven zie: www.kluenven.nl
Na de rondleiding over het landgoed door Han Westendorp en zijn partner werd de middag vervolgd met een bezoek aan de Hagmolenbeek, vlak bij het Kluenven en op de fiets goed bereikbaar. In januari 2010 is het waterschap gestart met de herinrichting van een deel van de Hagmolenbeek in de omgeving van Beckum. De beek is (deels) hersteld. In de omgeving van Beckum is een kleine slingerende beek er voor in de plaats gekomen en het beekdal is verlaagd. In de zomerperiode zal het water door de beek stromen en bij grotere afvoeren treedt de beek buiten zijn oevers en komt het verlaagde beekdal onder water te staan.
Het project heeft meerdere doelen. Ten eerste zal het grondwaterpeil toenemen door de nieuwe inrichting van de beek. Hierdoor wordt de verdroging van de omliggende natuurgebieden tegen gegaan en dit is gunstig voor bijzondere vegetatie. Ten tweede wordt de ruige begroeiing in het beekdal door de boer gemaaid en gebruikt voor de potstal. In de potstal wordt het vermengd met mest en vervolgens gebruikt als voeding voor de gewassen. Op deze manier ontstaat er een gesloten bedrijfsvoering. Tot slot ontstaat er hierdoor een dynamische watersysteem.
Dit deel van het programma werd verzorgd o.l.v. de heer Bernie ter Steege van het Waterschap Regge en Dinkel. Zijn presentatie in het veld, een leuke vorm van aanschouwelijk onderwijs, was bijzonder boeiend en verhelderend.
Er is meer geld nodig om ook andere delen van de beek zijn natuurlijke loop te laten herkrijgen. Zie voor meer informatie de website van het waterschap Regge en Dinkel.