Woensdag 12 april 2023 hield de VVT haar jaarlijkse Algemene Leden Vergadering.

Op vlotte wijze leidde de voorzitter, Monique Poessé, de vergadering door de diverse agendapunten.

Penningmeester Monique Haafkes gaf een  toelichting op de cijfers over 2022. Na de beantwoording van enkele vragen werd het bestuur gedechargeerd. Ook werd door de vergadering ingestemd met de begroting voor 2023. Het jaarverslag over 2022 werd op hoofdlijnen doorgenomen..

In de samenstelling van het bestuur komt een verandering. Mevrouw Emie Geers, voorzitter van de Activiteitencommissie kon volgens het rooster van aftreden, aftreden. Zij was niet herkiesbaar, er wordt nu gezocht naar nieuwe kandidaten voor het bestuurslidmaatschap. Ook Monique Poessé trad af maar werd middels een applaus door de vergadering herbenoemd voor een nieuwe termijn van drie jaar.

Na de pauze werd de vergadering als gebruikelijk door de heer Egbert Jaap Mooiweer, directeur-rentmeester van het landgoed, uitgebreid geïnformeerd over de vele ontwikkelingen op het landgoed. Vanzelfsprekend gaat het dan om onder anderen natuurbeheer, onderhoud van het kasteel en ander onroerend goed maar ook de stikstofcrisis en de energiecrisis hebben veel invloed op de activiteiten van Twickel. En vormen kansen maar vooral ook bedreigingen.

Voor wat betreft de bedreigingen: de voorzitter van de Stichting Twickel, de heer Diederick van Wassenaer, deed een oproep aan het bestuur en de leden van de VVT om naast de diverse activiteiten óók weer terug te keren naar de oorspronkelijke rol van de vereniging. Die kwam namelijk voort uit een actiegroep, 50 jaar geleden, uit protest tegen de plannen om een rijksweg dwars door Twickel aan te leggen. Nu wordt Twickel weer bedreigd: Tennet wil een hoogspanningskabel, ondanks alternatieven daarvoor, dwars door het landgoed trekken. Particuliere initiatiefnemers willen zeer hoge windturbines plaatsen aan de rand van het landgoed. Kortom: het wordt tijd dat we de publieke opinie weer bewust maken van de diverse bedreigingen voor het landgoed. Uiteraard gaan we hier komende tijd aandacht aan besteden.